KırmızıMavi’nin bir geleneği haline dönüşen röportaj serisi devam ediyor. Avrupa Liglerini ve ülkemiz futbolunu yakından takip eden Romanyalı gazeteci Emanuel Roşu ile Türkiye Ligi, Karabükspor ve Karabüksporumuzda futbol oynayan Romanyalı futbolcular üzerine güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Karabükspor’u ve Karabükspor’daki Romanyalı futbolcuları bir de kendisinden dinleyelim. Keyifli okumalar…

Türkiye’deki Romanyalı futbolcular hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu yanıtınızı 30-40 yıllık süreci kapsayan geniş zaman dilimi içinde verebilirsiniz. Bir Türkiyeli futbol izleyici olarak bu konuda bizim düşüncemiz ülkede futbola çok çabuk adapte oldukları. Bu gözlemimiz doğru mu?

Türk futboluyla her zaman özel ilişkilerimiz oldu. Orada efsaneler çıkardığımızı düşünüyorum. Komünist rejim zamanında ülkeyi terk edip orada futbol oynayanlar ve daha sonra sizinle paylaştığımız muhteşem oyuncular. Teknik direktörleri de unutmayın! İki ülke arası bağlar çok kuvvetliydi, sanırım birbirimizi seviyoruz. Aynı seviyede olmasa da siz de biz de çok tutkuluyuz. Romanya’dan Türkiye’ye gelen oyuncular gördükleri muamele karşısında hayli etkilenmişlerdi. Daha sonra Hagi, Popescu, Ilie, Lucescu ve daha bir sürü kişiden sonra liginizi yakından takip etmeye başladık. Bugün hala Türkiye ligi hakkında hayli bilgili Romanyalı taraftarlar mevcut.

Türkiye Ligi hakkında ne düşünüyorsunuz? Avrupa ligleri ile kıyasladığınızda Türkiye Ligini nereye yerleştirirsiniz?

Çok güçlü bir lig. Her zaman büyük yatırımlar yaptınız, büyük futbolcular, ve en önemlisi muhteşem taraftarlar. Türkiye’de futbolcu olarak size gösterilen sevgiyi başka hiçbir yerde göremezsiniz. Tutku ve bağlılık açısından Avrupa’da en iyi olduğunuzu düşünüyorum. Şimdi sıra oyuncuların taraftarlarla aynı seviyeye yükselmesine geldi. Kesinlikle Avrupa’nın en iyi 10 ligi arasındasınız ve rekabetin büyüdüğünü düşünüyorum. Örneğin bu yıl, takımlar arasında müthiş rekabet olacak. Gün geçtikçe takımlar daha rekabetçi seviyeye çıkıyor.

Kardemir Karabükspor adını ilk ne zaman duydunuz?

90’larda, ama ilgilenmeye Cernat oraya geldikten sonra başladım.

Bizim bildiğimiz kadarıyla Karabükspor’da forma giyen ilk Romanyalı futbolcu bir kaleciydi, adı Florin Tene. Kendisi 1997-98 Sezonunda kısa bir süre forma giymişti. Kendisi şu anda ne yapar? Sonraki yıllarda kariyeri nasıl geçti?

Florin Tene şu anda çok saygıdeğer bir kaleci antrenörü. Daha önce Steaua’da çalıştı. Şimdi Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Al Wahda’da Laurentiu Reghecampf ile beraber çalışıyor.

Grozav en verimli çağında Türkiye’ye geldi. Eğer Karabükspor’da iyi bir performans gösterirse Türkiye içinde daha büyük hedefleri olan bir takıma gidebilir. Bize Grozav’dan ve potansiyellerinden bahsedebilir misiniz?

Grozav hayli becerikli bir oyuncu, muhteşem yetenek. Kendini iyi hissederse, sevildiğini hissederse muhteşem olabilir. Umarım Karabük ona bu konforu verebilir. Motive durumdayken çok iyi oyuncu. Bireysel olarak tekniği bana Hasan Şaş’ı hatırlatıyor diyebilirim.

Tanase bu yıl 10 numaralı formayı giyecek. Başarısız geçen Sivasspor kariyerinin ardından Karabükspor’a geldi ve geçtiğimiz sezon Latovlevici ile sol kanatta müthiş bir uyum gösterdi. Bu yönüyle Latovlevici’nin de performansını yükseltti. Karabükspor ile kariyer yükselişlerinden birini daha gerçekleştiriyor şu an. Onun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Onu her zaman çok değerli ve güvenilir bir oyuncu olarak gördüm. Topu iyi saklıyor, iyi bir tekniği var ve bazen fantastik goller atıyor. Birçok arkadaşıyla aynı ortamda bulunduğu samimi bir atmosferde tam sizin kulübe göre bir oyuncu. Lato ve o Steaua’nın sol tarafında yine beraber oynamışlardı, yani onun için bundan daha iyisi olamaz gibi değil mi? Bir de, Karabük’te de kırmızı mavi giyiyor, yani her şey mükemmel!

Benzer sorumuz Papp, Gaman, Latovlevici ve Torje için de geçerli…

Hepsi önemli isimler. Geçmiş, şimdi ve geleceğin Romanya milli takımı oyuncuları. Papp Steaua’da iyi bir sezon geçirdi, daha sonra formu biraz düştü fakat çok iyi bir oyuncu. Gaman’ın Karabük’te düzenli oynayan bir oyuncu olacağını düşünüyordum, takımımda görmek isteyeceğim türden bir oyuncu! Torje’nin hızı muhteşem. Her zaman tehlikeli olabiliyor, özellikle de ikinci yarıda rakip biraz yorgunken. Lato zaman zaman üst sınıf bir oyuncuyken bazen de açıklanamayacak hatalar yapabiliyor. İyi birisi, çok güzel kişiliği var ve muhteşem bir ofansif bek oyuncusu. Onu ileri çıkıp atak yapmaya korkan beklerin %90’ına tercih ederim. İyi bir tekniği var ve bunu kullanmaktan korkmuyor. Her yönden iyi oyuncu.

Size ayrıca Florin Cernat’ı sormak istiyoruz. Kendisi bizim için çok özel biri. Karabük’te üzerinde birçok kişinin görüş birliğine varabileceği ve “çok iyi oyuncuydu” diyebileceği tek kişi. Karabükspor’dan teknik ekip tarafından gönderildiğinde tüm şehir çok üzülmüştü. Kendisi şu an kariyerinin son dönemlerini yaşıyor. Cernat’ı Romanya futbolunu çok iyi gözlemleyen birinden dinlemeyi çok isteriz.

Cernat’la yakın zaman önce bir televizyon stüdyosunda karşılaştık. Karabük ve taraftarların tutkusundan konuştuk. Kulübe hala aşık, bunu bilmelisiniz! Kulüpte çok fazla zaman geçirmemesine karşın oradaki deneyimlerinden iyi bahsediyor.

Cernat Romanya Milli Takımı’nda çok kısa bir süre forma giydi. Geriye dönüp baktığımızda bu konuda çok şaşırırız. Bu durum nasıl gelişti?

Yanlış yerdeki doğru adamdı diyelim. En iyi zamanında, teknik direktörler daha iyi seçenekleri olduğunu düşündüler. Belki ihtiyacımız olur zamanlarında ya sakattı, ya da formu düşüktü ve yine seçilemedi. Onun yeteneği kesinlikle milli formayla beraber daha çok maç oynamayı hak ediyordu.

Cernat’ın ardından Karabükspor taraftarlarının gönlünü kazanmış bir diğer Romanyalı futbolcu ise Marius Alexe. İkinci ligdeyken bu takımı sırtladı, sahada büyük bir özveri ile mücadele etti ve kendisinin bu takımı sahiplendiğini açıkça gördük. Maalesef kendisi Süper Lig’e çıktığımız yıl sakatlandı ve Igor Tudor tarafından takıma uygun görülmedi. Buna da çok üzülürüz. Alexe hakkında ne söylemek istersiniz?

Alexe yaşadığı sakatlıklardan dolayı çok şanssızdı. Romanya dışına ilk çıktığında olağanüstü bir oyuncuydu. Ama sakatlıklar kariyerini bitirdi. Zarif bir forvetti, ben severdim. İstediği yolda gidememiş olması üzücü.

Röportaj teklifimizi kırmayarak sorularımıza özenle yanıt veren Emanuel Roşu‘ya teşekkür ediyoruz. Kırmızı Mavi Karabük Spor Kültürü Derneği ilerleyen dönemlerde yapacağı farklı röportajlarla Karabük’te yapılan spora bilgi birikimi açısından katkı yapmaya devam edecek.
Bu röportajı pdf olarak okumak için TIKLAYIN

Aşağıda bu röportajın İngilizce metni bulunmaktadır. Below is the source text of this interview in English.

What do you think about the Romanian football players in Turkey? You can consider the last 40 years’ period in answering this question.

We always had a special relationship with Turkish football, we created legends there, I think. Starting with the players who left the country in the communist era to play there and then, a bit later, with the great players we shared with you guys. And not to forget the managers! The bond was very strong between the two nations, I guess we like each other. You are very passionate and so are we, even though not at the same level. The players coming in from Romania to Turkey were heavily impressed by the great treatment they were getting. Then, later, with Hagi, Popescu, Ilie, Lucescu and all the others we started following your league closely. There are still many Romanian fans who are very knowledgeable about the Turkish league.

What do you think about Turkish Super League? When compared with the European Leagues, what is the place of Turkish Super League?

It’s a very strong league, you always had big investments, big players and, most important, amazing fans. The love you get in Turkey as a football professional… you don’t get it anywhere else. In terms of passion and commitment, I think you are the best in Europe. Now the players need to reach the same level as the fans. You are definitely among the 10 best leagues in Europe and I think the competition is growing. This year, for example, there will be a great combat between all the clubs. More and more of them are becoming competitive.

When did you first hear about Kardemir Karabükspor?

In the 90s, but I started paying attention to the club after Cernat moved there.

As far as we know, the first Romanian football player to play in Karabükspor was a goalkeeper, Florin Tene. He moved to Karabükspor for a short time in 1997-98 Season and played for a short time. What is he doing right now? What about his career after Karabükspor?

Florin Tene is now a respected goalkeepers’ coach. He worked for Steaua and is now with Laurentiu Reghecampf in the United Arab Emirates, at Al Wahda

Gheorghe Grozav moved to Karabükspor in his one of the most productive years. If he performs well in Karabükspor, he has the chance to receive a better contract from bigger clubs in Turkey. What can you say about him and his potentials?

Grozav is a very gifted player, an amazing talent. If he feels well, if he feels loved, he can be really amazing. I hope Karabuk can offer him that confort. If he’s motivated, he’s very good. I’d say he reminds me a bit of Hasan Sas in terms of individual technique.

Cristian Tanase is going to carry the “number 10” in this season. He moved to Karabükspor after an unfortunate career in Sivasspor. Later on, his performance boosted in Karabükspor alongside with Iasmin Latovlevici, with whom he became a nice duo. What do you think about Tanase?

I always rated him, he’s a player you can trust. Keeps the ball well, has good technique and sometimes scores fantastic goals. He is perfectly suited for your club, a friendly atmosphere and many of his friends at the club. Him and Lato used to play together on the left side at Steaua as well, so things can’t get better for him, can they? Also, he’s wearing red and blue in Karabuk, so everything is perfect!

Let us ask the same question for Papp, Gaman, Latovlevici and Torje…

They are all important names. All past, present and future national team players for Romania. Papp had a very good season at Steaua, then his form went a bit down but he’s a very good player. I really expected Gaman to be a regular player at Karabuk, he’s the kind of player I’d want in my team! Torje’s speed is amazing, he can be always dangerous, especially in the 2nd half, when opponents are a bit tired. And Lato can be top class sometimes but can also make mistakes that you can’t explain. He’s a very nice guy, a wonderful person, and a great, offensive, left back. I prefer him over 90% of the left backs who are afraid to go and attack. He has very good technique and isn’t afraid to use it. Great player all around.

We also ask you about Florin Cernat… He is very special for us. And he is the only one about whom the entire Karabük city meets on the common ground: “He is the best player ever played for Karabükspor.” When he was forced to move out of the squad by the coach of that time, Karabük people felt very bad about the situation. He is having the last periods of his career now. We will be really happy if we hear comments about Florin Cernat by a devoted journalist.

I recently met Cernat in a TV studio and we did speak about Karabuk and the fans’ passion. He is still in love with the club, you need to know that! He talks highly about his experience there even if he didn’t spend a lot of time at the club.

And we are really surprised about Cernat and his national team career. He was there for a short time. How did it happen?

Let’s say he was the right man at the wrong place… When he was in top form, the managers Romania had felt they had better options. When he was maybe needed, he was either injured or considered out of form, so he was omitted from selection. His talent would have surely allowed him to get more games in the National team jersey.

Another Romanian football player coming after in the hearts of Karabükspor supporters is Marius Alexe. He put all his efforts for this team in the Second Division and Karabükspor supporters liked him. However, he was injured in the beginning of the previous year and the coach of that time (Igor Tudor) did not consider him in his plans. We also felt sorry about it. What do you want to comment on Marius Alexe?

Alexe was very unfortunate because of multiple injuries. When he first left Romania, he was amazing… But injuries ruined his career. He was a classy forward, I really rated him. Too bad it didn’t go the way he wanted to…

Special thanks to Emanuel Roşu for this interview.

Paylaş "Röportaj: Emanuel Roşu"

Henüz yorum yapılmadı.

YORUMUNUZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ

Duyurular Yazılarımız
Şub 21, 6 sene önce

Kamuoyuna duyurumuzdur (21 Şubat 2018)

Değerli Karabükspor taraftarları… Bugün bir kongre sürecinden daha çıktık. Son dokuz ayda yaşadığımız üçüncü seçim ve ikinci kayyum tehlikesini geride bıraktık. Çok değil, bir sene önce çoğumuzun aklının ucundan geçm…

Ağu 21, 7 sene önce

Röportaj: Emanuel Roşu

KırmızıMavi’nin bir geleneği haline dönüşen röportaj serisi devam ediyor. Avrupa Liglerini ve ülkemiz futbolunu yakından takip eden Romanyalı gazeteci Emanuel Roşu ile Türkiye Ligi, Karabükspor ve Karabüksporumuzda futbol oynayan Rom…

Ağu 8, 7 sene önce

Kırmızı Mavi Spor Kültürü Derneği kuruldu

Değerli Karabüklüler, sporseverler, 2011 yılında başladığımız KırmızıMavi yolculuğunda 7 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla bir dönüm noktasını geride bırakıyoruz. Yaklaşık bir yıldır planladığımız dernekleşme çalışmalar…